Eventyret om Trollpikken

Eventyret om Trollpikken startet for lenge, lenge siden, før bestefar, før dinosaurene – ja, til og med før det var et eneste kryp på jorden. Her, under og inni et kjempemessig fjell ble Trollpikken til, født fra rødglødende smeltet stein. Gjennom tidens tann forsvant fjellet sakte men sikkert, og Trollpikken ble løftet høyere og høyere opp fra jordens mørke dyp. Varme tider – mye varmere enn vi har det i dag – og kalde tider – mye kaldere enn vi har det i dag – passerte og tærte på fjellet. Det gikk langt og lenge, og Trollpikken fortsatte å stige og stige, helt til den en dag endelig kunne kjenne frisk bris. Men da, på en kald dag kjørte en isbre over landet. Dette var den siste av mange tykke isbreer som hadde passert.

Det ble varmere, solen skinte og isen smeltet bort. Steiner tittet frem her og der – noen så ut som nisser, noen så ut som troll, og noen så ut som det villest fabeldyr bare fantasien din kan skape. En av disse steinene så ikke ut som noe. Det stod rett opp, trangt klemt inn mellom fjell, og ønsket mer enn noe annet å komme seg ut i solen.

På kalde og regnfulle netter frøs vannet i sprekkene rundt steinen til is og presset steinen sakte mer og mer ut fra fjellet. Så, en vakker dag klarte ikke fjellet å holde steinen fast lenger. Den løsnet og begynte å falle. Men fjellet ga seg ikke og steinen kilte seg fast. Men det gjorde ingenting, for steinen lente seg utover og ble stående høyere enn mange andre steiner. Den fikk en mye bedre utsikt, og varmt og godt var det også. Etter lang tid kom en vandrer forbi steinen. Han kikket opp på den og sa «Hmm, den der steinen var da staselig og høyreist. Og når sant skal sies så likner den jo veldig på pikken til et troll». Og med dette hadde Trollpikken fått sitt navn. Så kunne man tro at Trollpikken deretter fikk et langt og fredelig liv i sola, men slik skulle det ikke gå.

Trollpikken ble fort viden kjent og folket kom fra hele kongeriket for å se på denne flotte og høyreiste steinen. Men en tidlig morgen så besøkende til sin forferdelse at Trollpikken ikke stod lenger! Den var hugget tvert av med hammer og kiler, og lå nå i gjørma under sitt tidligere ståsted. At steinen som tidligere hadde ruvet så stolt over bakken, nå var ødelagt, ville ikke folket ha noe av. De bestemte seg for å reise den igjen, koste hva det koste ville. Med svette, rå muskelkraft, boremaskiner og en hel del lim, ble Trollpikken heist og satt tilbake på sin plass. Her skulle den igjen få nyte utsikten over dalen og de lange sommerkvelder.

Om Trollpikken ikke hadde vært kjent før, var den i hvert fall kjent nå! Folket kom fra land og strand for å få et glimt av denne stolte og struttende stein – og den står der fortsatt den dag i dag.

Nyt denne vandreturen og etterlat kun fotavtrykk!

 

Dannelsen av Trollpikken

For omtrent 110 000 til 10 000 år siden var mesteparten av Norge dekket av et stort isdekke med en tykkelse på opp til flere kilometer. Mot slutten av istiden var det perioder hvor isdekket vokste og minket. Smeltevannet fra isen trekker ned i sprekker i berget og når vannet fryser til is igjen, vil det utvide seg. Presset som da utøves på berget kan føre til at eksisterende brudd utvides. Dette kalles frostsprenging og er en form for fysisk forvitring. Når isen som en gang lå over bergområdene forsvinner, forsvinner også trykket av den overliggende vekten til isen. Dette fører til en trykkavlastning som også kan føre til oppsprekking. Disse to faktorene, samt en bit ren tilfeldighet, har ført til dannelsen av det spesielle og særegne fenomenet kalt Trollpikken. Som den står i dag, har Trollpikken stått reist i nesten 10 000 år!

Trollpikkens fall

I løpet av natten til lørdag 24. juni 2017 ble Trollpikken utsatt for hærverk. Om morgenen ble den ca. 12 tonn tunge og utstikkende steinblokken funnet uskadd på bakken rett nedenfor der den engang hadde stått. Det ble satt i gang en pengeinnsamling for å gjenreise det som engang hadde vært den utstikkende steinformasjonen. I løpet av kort tid var målet på 200 000 kr nådd. Etter nøye planlegging og mye rigging ble gjenreisningen satt i gang den 6 juli ved hjelp av lokale entreprenører og rundt kl. 17:00 dagen etter var Trollpikken gjenreist, kun 14 dager etter hærverket!

Gjenreisingen

For å få steinformasjonen på plass igjen ble det boret tre hull inn i blokken. For å heise blokken, ble stropper festet rundt steinen. Foran festepunktet ble det satt opp en steinbukk som var 10 meter høy og veide 2,2 tonn. Steinen ble heist på plass ved bruk av taljer og muskelkraft. Tre jernstenger på fire meter ble ført gjennom hullene i blokken og inn i basen. Bruddsonen ble forsterker med en herdende epoxy (lim).

<iframe width="669" height="376" src="https://www.youtube.com/embed/76Z0balNRH0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>